Mart 31, 2008

Sade Açma


Bir haftasonu lezzeti, resim çekmek beni uğraştırdı, bir parça güneş çıksa diye bekledim ama bu kadarı oldu. Pastane açmalarına göre daha az yağlı, üstelik zeytinyağlı, bir nevi diyet açması diyebilirim. Şimdi, pastanelerde yağsız açma da satılıyor ama ben yağsız yapmaya cesaret edemedim, bu güzel lezzeti sizinle paylaşıyorum.

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta ( sarısı dışına, beyazı içine)
  • 3 su bardağı un


Yapılışı:

  1. Bir kaba kuru mayayı alın, üzerine ılık sütü boşaltın, mayanın eriyip kabarmasını bekleyin.
  2. Yoğurma kabına unu alın, tuzu, şekeri ve mahlepi koyup, unu iyice karıştırın. Unun ortasına bir havuz açın, sütle maya karışımını dökün, bunu üzerine yumurtanın akı ile zeytinyağını da ilave edip, hamuru yavaş yavaş oluşturun, unu az gelirse ekleyin.
  3. Hamurun üzerine bir bez örtüp yarım saat kadar mayalanmasını sağlayın.
  4. Mayalanan hamurdan, yumurta büyüklüğünde kopardığınız parçaları , elinizle yassılaştırark uzatın, simit şekli verek kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine açmaları dizin, üzerini örtüp 15 dakika kadar daha bekleyin.
  5. Bu sürenin sonunda, açmaların üzerine önce zeytinyağı sonra da yumurta sarısı sürün, susamla süsleyip ,180 derece fırında kızaran kadar pişirin.

Afiyet olsun.

4 yorum:

Baharcicegi dedi ki...

Acmalar mis gibi nar gibi kizarmis olmus elinize saglik

ECE dedi ki...

teşekkürler bahar çiçeği, sende çok güzel bir çörek yapmışsın, ben de yazın yapmıştım bu çöreği

Adsız dedi ki...

bayilirim acmaya tok karnima bile hayir demem:)) olsa tabi :))

ellerine saglik canim

www.yenitadlar.blogcu.com

pastamaxi dedi ki...

çok lezzetli görünüyor açmalar ellerine sağlık canım


sevgiler