Eylül 10, 2009

Altınoluk Pazarı

Altınoluk benim çok huzur bulduğum bir yer ama illa da pazarı. Cumartesi günleri kurulan pazar tam bir oranik pazar, bir şifa merkezi, bir köylü pazarı. Dalindan taze taze kopmuş gelmiş sebzelerin herbiri sağlık saçıyor. Bu pazarı o kadar seviyorum ki İstanbula dönünce , her cuma akşamı kalkıp gidesim geliyor, cumartesi doya doya gezmek için. Çok kare çektim, herbirine kışın özledikçe bakmak için, onların bir kısmı da sizler için. Bu kadar güzel renkleri bir arada görnek çok güzel , bu rengarenk pazarı çok seviyorum.


Bunlar, her derde deva kudret narı , pazardaki teyze öyle diyor. Kudret narı yada papara önce yeşil olgunlaştıkça sararan bir meyve, ne zaman altın sarısı rengi aldı o zaman tam olmuş demek. Sindirim sitemi, kısırlık ve karaciğer hastalıkları için çok faydalı imiş. Genelikle bala yada zeytinyağına karıştırılarak tüketiliyor. Pazarda böyle tek tük bulabiliyorsunuz , kıymetli olması da ondan belli zaten.


Yörüklerin tarlalarından toplayıp getirdiği tazecik, mis kokulu çilekler . Yemeye kıyamıyorum , seyretmesi öyle güzel ki...


Gelelim kabaklara, organik oldukları hem renklerinden hem şekillerinden belli. Bunları yıkayıp, ince ince dilimleyin. Temiz bir beze yayın, kuruması için güneşe serin.Kuruyan kabakları hava almayacak cam kavanozlarda saklayın. Kışın zeytinyağında kavurun, sarmısak eklemeyi de unutmayın. Üzerine yoğurt, bir de pulbiber serpin, benim kadar beğenirsiniz eminim.


Aromasına ve kokusuna doyulmaz yaz elmaları...


Çamfıstıkları, kilosu 35 liradan 45 liraya kadar gidiyor , dolmalar ve helvalar için kaçınılmaz, seç beğen.. Fıstık çamının kozalaklarının içinde saklı bu fıstıklara Körfezin tüm pazarlarında sıklıkla rastlarsınız.


Ve son olarak kış için kurutulmuş biberler, patlıcanlar.

2 yorum:

FERZAN dedi ki...

arkadaşım paylaşımın için teşekkürler,bana da beklerim,sevgiler...http://hazanmevsimi68.blogspot.com/

Hale dedi ki...

Merhaba Ece, siteni gezdim seninde ellerine saglik cok guzel gorunuyor hersey. Yemekler goze hitap ediyorsa mutlaka lezzetlidir hepsi birbirinden guzel, ozellikle limon pelteli tatlini deneyecegim not aldim.

Altinoluk pazarindaki Kudret Narlari ilgimi cekti belki bilgin vardir diye sormak istiyoru, bu narlardan her mevsim oluyormu yoksa sadece eylul ayinda mi yetisiyor bilgilendirirsen sevinirim. Kudret narini TR den getirtmek istiyorum ayrica zeytinyagi icinde satiliyormu hic gordun mu?

Bana yazarsan sevinirim, e mail adresim hale @ soframiz(.)com

tesekkurler hayirli gunler..