Ocak 04, 2009

Esmer Köy Ekmeği



Yeni yılın ilk tarifi sofralarımıdan eksik olmayan ekmeğimiz, esmer köy ekmeği, yani tam buğday ekmeği.Tam buğday,tok tutma özelliği ile diet yapanlar için, lifli olması nedeni ile sindirim sorunu olanlar için ve antioksidan etkisi ile de son derece sağlıklı bir lezzet. Ekmek yapma makinasını kullandım, ölçüleri aktarıyorum.
700 gr ekmek elde etmek için:
.1+ 1/3 cup su
.2 büyük kaşık sıvıyağ
.2 küçük kaşık tuz
.2 büyük kaşık tozşeker
.2 küçük kaşık maya
.3 kap tam buğday unu
Kaşık ve kap ölçüleri ekmek yapma makinasının içinden çıkıyor. Ancak makina yerine elde mayalandırma yapacaksanız cup= su bardağı ,küçük kaşık= çay kaşığı ,büyük kaşık= yemek kaşığı ile eşlendirilebilir. Elde hazırlamada hamuru 1.5-2 saat kadar mayalandırıp, dikdörtgen yüksek kek kalıbının içinde pişirme yapabilirsiniz.
Tüm malzemeyi ekmek yapma makinasının içine alıp, normal ekmek programında , kabuk rengini seçince 3 saat sonrasında ekmeğiniz hazır olacak.



Afiyet olsun, yeni yılda ağzınız tadı hep güzel olsun.

1 yorum:

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Bayılırım bu ekmeğe. Hem lezzetli hem doyurucu. Ellerine sağlık. Sevgiler...