Ocak 13, 2009

Aşure



* 600 gr aşurelik buğday
* 1 su bardağı nohut
* 1.5 su bardağı kuru fasulye
* 1 su bardağı pirinç
* 1 su bardağı kuru üzüm
* 1/2 kilo kuru kayısı
* 1 tane elma
* 1 tane portakal kabuğu
* 6 su bardağı toz şeker

Süslemek için:
fındık
çam fıstığı
kuş üzümü
nar taneleri
tarçın
kaju
şam fıstığı



Hazırlanışı:
1. Aşurelik buğdayı bir gün önceden ıslatın,nohut, kuru fasulye ve pirinci de haşlayıp buzdolabına kaldırın.
2. Ertesi gün, buğdayı iyice yıkayıp, düdüklü tencereye alın, beş dakika kadar haşlayın.
3. Kuru kayısıları küçük küçük doğrayın, kuru üzüm ve kuru kayısıları sıcak su içinde bekletin.
4. Buğdayı düdüklüden çıkarıp, büyükçe tencerenin içine alın, üzerini kapatacak kadar su koyun, pişirmeye başlayın.
5. Elma ve portakal kabuğunu küçük küçük doğrayın.
6. Tenceredeki su kaynamaya başlayınca nohut, pirinç ve kuru fasulyeyi ekleyin.
7. Su çekerse yeniden su ilave edin, tozşekerini katıp, karıştırın. Elma ve portakal kabuklarını da ekleyin.
8. Bir kaşık ile buğdayın tadına bakıp, şekerini çekmişşse ocağın altını kapatın. Ben şeker ilave ettikten 15-20 dakika kadar sonra altını kapattım.
9. Sıcakken kaselere paylaştırın, ılındıktan sonra süsleyerek servis yapın.



*Ben kararttığı için kuru incir kullanmıyorum, kıvamı için de nişasta kullanmıyorum, onun yerine pirincini biraz fazla kullanıyorum. **Her yüz gr buğday için , bir su bardağı tozşekeri ölçü alıyorum ki her seferinde tadı tam oldu.
Afiyet olsun...

2 yorum:

sarımutfak dedi ki...

cnm allah kabul etsin aşure harika
kurabiyelerde süper
ellerine sağlık

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik, ne kadar guzel olmus asuren.

Sevgileirmi gonderiyorum.