Kasım 08, 2010

Sosyete Mantısı



Sosyete mantısı meşhurdur ama benim yaptığım biraz farklı. İçine kıyma yerine haşlanmış yumurta konuluyor ve yağda kızartılıyor. Üniversite yıllarında yakın bir arkadaşım annesi yapmıştı beş çayında o zamanlar mutfak ve yemek yemekle pek alakam olmadığı halde bu tarifi unutmamışım. İlerleyen yıllar içinde yaptım, çay sofrasına çok yakışıyor ama akşam yemeğinde de ana yemek yerini tutabilir.

Malzemeler.

3 tane yukfa
4 tane yumurta
1 tane kuru soğan
tuz
karabiber

Sosu için:

3-4 domates
zeytinyağı
ve mantıda olmazsa olmaz yoğurt

Öncelikle yumurtaları bol su içinde haşlayalım, haşlanmış yumurtaları küp küp olabildiğince küçük doğrayın.
Soğanı da küp küp doğrayıp, yumurtaların üzerine katın, karabiber ve tuzla tadlandırın.
Yukfaları ikiye bölün, sonra üç parmak kalınlığında şeritler elde edin. Yumurtalı harcı koyup muska böreği gibi üçgen şekillerde sarın.
Hazırlanan börekleri kızgın yağda kızartın, kağıt havluya alıp fazla yağını çektirin.
Sosu için, domateslerin kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin, bir tencereye zeytinyağı koyup domates rendesini ekleyin. Suyunu çekip kalınlaşınca sosu hazır demektir.
Servis tabağına aldığınız böreklerin üzerne yoğurt ve dometes sosu gezdirin.
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: