Ağustos 11, 2007

Limon Aromalı İrmik Tatlısı


Malzemeler:

  • İrmik tatlısı için:
  • 5 bardak süt
  • 1 bardak toz şeker
  • 3/4 bardak irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi
Limonlu pelte için:
  • 2 bardak limon suyu ( bir kiloya yakın limondan )
  • 1 çay bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 4 kaşık mısır nişastası
  • 1 adet şeftali

süsleme için: hindistan cevizi

Yapılışı:

  1. Süt ile şeker iyice karıştırılır, irmik, limon kabuğu rendesi ve vanilya eklenerek kısık ateşte pişirilir.
  2. Kaynamaya başlayınca altı kapatılır, kare borcama dökülür, soğuması beklenir.
  3. Diğer yanda limon suyu, su , şeker ve nişasta karışımım ile pelte hazırlanır. ( eğer daha tatlı severseniz limon ve şeker ayarında değişiklik yapabilirsiniz)
  4. Soğuyan tatlının üzerine küçük küçük doğranmış şeftaliler serpiştirilir, bunun üzerine pelte dökülür.Oda ısısında beklenir, daha sonra buzdolabına konur, üzerine indistan cevizi dökülerek servis yapılır.
  5. Afiyet olsun.

Ağustos 10, 2007

Kahveli Puding


Yaz gelince fırın başında fazla zaman geçirmektense hem pratik hem de hafif olması sebebiyle sütlü tatlılara ağırlık veriyorum. Sizlerinde çok kolay ve kısa sürede hazırlayabileceğiniz tarifimiz aşağıda.Özellikle kahve sevenler için çok hoş bir lezzet.

Malzemeler:

  • 1.5 litre süt ( 7 su bardağı)
  • 12 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
  • 1 paket vanilya
  • 1 adet limon
  • 1 adet Cream Ole Cappucino

Hazırlanması :

  1. Tatlısı için , dört bardak sütle nişasta iyice karıştırılır. Bir adet limonun kabuğu rendelenir , bu karışıma ilave edilir. Toz şeker ve vanilya eklenerek muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
  2. Pişen tatlı 4 adet dondurma kasesine paylaştılır, soğuması için bir süre beklenir.
  3. Cream Ole üç bardak sütle hazırlanır, soğuyan tatlının üzerine paylaştırılır.
  4. Buzdolabında bir süre soğutulduktan sonra servis yapılır.
  5. Afiyet olsun.

Ağustos 09, 2007

Renkli Biberli Tavuk Sote


Yapılışı:
Biberler ince ince , tavuk etleri küp küp doğranır. tavaya sıvıyağ konur,önce tavuk sotelenir, tavuklar kızarmaya başlayınca biberler ilave edilir, servis yapılır.
Malzemeler:


  • kırmız, yeşil, sarı biber
  • 2 parça tavuk göhüs eti
  • kırmızı pul biber
  • sıvıyağ
  • yarım kutu krema

Kirazlı ve Hindistancevizli Kek


Malzemeler:

  • Yarım kilo kiraz
  • 4 su bardağı un
  • 1.5 bardak toz şeker
  • 2 yumurta
  • yarım su bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • yarım su bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kaşık karbonat
  • 1 çimdik tuz
  • 1 kaşık tarçın
  • 1 limon kabuğu rendesi

Yapılışı:

  1. Kirazların çekirdeklerini çıkaralım, ikiye bölelim ve 1 kaşık un ile karıştıralım, bir kenarda bekletelim.
  2. Un, kabartma tozu, karbonat, tarçın, tuz ve hindistan cevizini bir kapta karıştıralım.
  3. Diğer taraftan bir kabın içerisine aldığımız yağı ve tozşekeri limon kabukları ile birlikte mikserde yüksek hızda çırpalım.
  4. Yumurtaları teker teker bu karışıma katalım, her seferinde yeniden çırpalım, sütü de ekleyip iyice karıştıralım.
  5. Mikserin hızını azaltalım, sıvı karışımın üzerine unlu karışımı katıp , koyu kıvamlı bir hamur elde edelim. Bu aşamada unlanmış kirazları hamura katalım bir kere karıştıralım.
  6. Kare borcamı yağlayıp, kek hamurunu dökelim.
  7. 180 derecelik ısıda 1 saate yakın pişirelim.
  8. Pişince fırından çıkarıp soğumasını bekleyelim, pudra şekeri ile süsleyip servis yapalım.
  9. Afiyet olsun.

    Komşumuzun Balıkesir'deki bahçesinden toplayıp getirdiği kirazları yemeyle bitiremeyince , bende kirazlı bir kek yapmaya karar verdim. Burda herşey organik, ne yerseniz yiyin ,içiniz rahat, kokladığınız çiçeklerden ,soluduğumuz havaya kadar herşeyin sağlığıma bir katkısı olduğunun farkındayım. Dalından kopmuş gelmiş kirazlardan yaptığım tatlıda kirazların kendisi kadar hoş oldu.



    Eğinde kendimi o kadar kaptırmışım ve o kadar çok resim çekmişimki, her kareyi paylaşmaya çalıştım. Ama söz konusu 400 poz olunca zor oldu tabi, içlerinden vazgeçemediklerimi sıraladım, daha çok var. Fakat internet o kadar yavaş ki çok zamanımı alıyor. Bu arada artık zeytin diyarı Altınoluktayım. Eğin resimlerini bitirmeye çalışırken Altınolukta çekdiğim resimler ve yağtığım yemekler sırada beni bekliyor. Eğindeki hatıralara zaman zaman geri döneceğim özellikle karadut resimlerine ama şimdi fırından çıkanlar beni bekliyor.

Ağustos 08, 2007

Şeftalili Tart


Tart hamuru için malzemeler:

  • 4 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı tozşeker
  • 1 yumurtanın sarısı

Kreması için :

  • 1 paket Dr Oetker doldu kreması

Süslemesi için

  • 2 adet sert şeftali

Yapılışı:

  1. Unu derin bir kaba alalım , ortasını açıp sıvı yağı koyalım, kıtırlaşana kadar yoğuralım.

  2. Şeker ve yumurta sarısını da ekleyip orta yumuşaklıkta bir hamur elde edelim. Kelepçeli kalıba hamuru düzgünce yayalım.

  3. Hamuru buzdolabında yarım saat dinlendirelim.

  4. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar, 180 derecede pişirelim. Fırından çıkarıp soğuması bekleyelim, soğuyunca kelepçeli kalıptan çıkarıp servis tabağına alalım.

  5. Doldu kremasını tarife göre hazırlayalım.( kremayı kendiniz de hazırlayabilirsiniz, ama benim zamanım yoktu pratik olarak dolgu kremasını kullandım). Hazırladığımız kremayı tartın üzerine düzgünce yayalım.

  6. Şeftalileri ince ince doğrayıp, tartı süsleyelim.

  7. Afiyet olsun.