Temmuz 26, 2007

Dut







Dut; Eğin denince akla gelen ilk meyve. Erzincan Türkiye'nin en çok dut üretilen şehri.Önceleri ipek böcekciliği için düşünülerek dikilen ağaçlar sonradan geçim kaynağı olmuş. Zahmetli bir meyve aslında, toplanması zor. Dutlar dallarında değmeye başlayınca , aynı zamanda dökülmeyede başlar. Tazesini yemek isterseniz dalından koparıp yersiniz ki bunun zevki başkadır.Eskiden her gün hendeklere dökülen dutlar toplanır, temizlenir ve kurutulurdu. Kuruduktan sonra ayıklanır daha iyileri yemiş olarak , diğerleri pekmez için ayrılırdı. Aslına bakarsanız aynı yöntemlere devam, sadece artık dut ağaçlarının altına örtüler serilmeye başlanmış, bu örtülere dökülen şeker gibi dutları aralıklarla toplayıp, gene damlarda kurutuyorsunuz. Gerçi tüm bağa örtü yaymak nerdeyse imkansız, ama hiç yoktan da iyi.

Hiç yorum yok: