Aralık 22, 2009

Zeytinyağlı Biber Dolması



Pazarda kırmızı biberleri görünce hiç aklımda yokken dolma yapmaya karar verdim. Sarı biberlerden de bulsaydım renk uyumu harika olacaktı ama başka sefere.

Malzemeler:

1 kilo dolmalık biber
1 su bardağı pirinç
1 tane havuç
3 iri soğan
2 yemek kaşığı çam fıstığı
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 kaşık yenibahar( yoksa bunun yerine 1 tatlı kaşığı tarçın+1 tatlı kaşığı karabiber)
1 tatlı kaşığı pul biber
1 su bardağı zeytinyağı
yarım demet dereotu
yarım demet taze nane ( yoksa yerine 1 kaşık kuru nane)

Hazırlanışı:

Dolmalık biberleri yıkayayıp, başlarını çıkartın çekirdeklerini temizleyin.
Soğanları küçük küçük doğrayın, havucu temizleyip rendeleyin. Domatesleri kapak yapacak şekilde doğrayın. Kuşümünü bir kaba alıp, üzerini kapatacak kadar sıcak su dökün.
Zeytinyağını tavaya alın, çamfıstıklarını atıp kavurun. Fıstıkların rengi dönmeye başlayınca soğanı ekleyip kavurun, rendelenmiş havucu da ekleyin, kuş üzümünü süzüp ekleyin. Genelde dolma içine havuç kullanılmaz fakat ben annemden öğrendiğim şekilde tüm zeytinyağlı dolmalarda harcına havuç doğruyorum. Tatlı bir aroma veriyor, toz şeker kullanmaya gerek kalmıyor.
Yıkanmış durulanmış pirinci ekleyin, dereotu ve naneyi de ekleyin. Üzerine 1 su bardağı soğuk su ekleyip, pişirin. Suyunu çekmesine yakın baharatları ekleyip, altını kapatın. Harcınız ılınınca karıştırın, biberleri harçla doldurun, domateslerle ağzını kapatın.
Tencereye yerleştirdiğiniz biberlerin üzerine 1 kaşık zeytinyağı gezdirip, 1 su bardağı su ilave edip kısık ateşte pişirin.
Suyu çekince pişmiş demektir. Altını kapatıp, ılınınca servis yapın.

Hiç yorum yok: