Haziran 30, 2009

Mercimekli Köfte



Tadına doyulmaz mercimek köftesi yada mercimekli köfte, yaz akşamları çayın yanında değişmeyeceğim bir lezzet.Eminim hepiniz defalarca yaptınız, ama en önemli farkı içinde ceviz olması. Ceviz tamamen size kalmış, olmasada olur. Ben çok yakın bir arkadaşımda ilk kez cevizlisini yedikten sonra , sürekli içine ceviz katar oldum. Bir nevi içli köfte tadında. Salça miktarı da sizin damak tadınıza kalmış, daha koyu sevenler için salçasını bol kulanmak da mümkün.

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağından az eksik ince bulgur
1 litre su yaklaşık 4 su bardağı
2 baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
yeşil soğan
tuz- pulbiber
1 avuç ceviz

Yapılışı:

Mercimekleri öncelikle bol suda iyice yıkayın. 4-5 bardak yaklaşık bir litre suyun içine alın, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu tamamen çekmesin, az sulu bırakın.
İnce bulguru mercimeğin üzerine koyun, tencerinin ağzını kapatın, dinlenmeye bırakın.Bulgur şişene kadar yarım saat bekletin.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayın, bir çay bardağı zeytinyağında soteleyin, salçaları , tuz ve pulbiberi ilave edip, ocağın altını kapatın.
Yeşil soğan ve maydanozu ince kıyıp, bir tabağa alın.
Demlenmiş kırmızı mercimeğin içine salçalı karışımı katın, iyice karıştırın. Üzerine yeşillikleri ilave edin.
Cevizleri elinizle kırıp en son ilave edin, harcı iyice yoğurun.
İstenilen büyüklükte köfteler yapın, afiyetle yiyin.

1 yorum:

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

MERCİMEK KÖFTESİNİ ÇOK SEVREİM AMA HİÇ CEVİZLİSİNİ YEMEDİM BİR DAHAKİ SEFERE DENEMEK İSTERİM .ELLERİNE SAĞLIK
SEVGİLER

NEŞE