Mart 22, 2009

Kruvasan- Crossiant



Fransızlara ait bir lezzet, bizim mutfaklarımıza gireli de hayli zaman oldu. Fransızların croissantları bizde kruvasan olarak ,hemen her pastanede bulabileceğiniz sade, kaşarlı ve çikolatalı çeşitleriyle zenginleşen kıyır kıyır bir tür poğaça. Bu tarifi denememin sebebi Edanın çok seviyor olması, artık benim yaptıklarımı yesin istemem. Son halini alana kadar biraz zaman alsada tadına bakınca değiyor.

Hamuru için malzemeler:
1 bardak ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı toz şeker
3 yenek kaşığı yumuşak margarin
1 yemek kaşığı süt
1 paket kuru maya
4-5 su bardağı un

1 su bardağı yumuşak margarin( oluşan hamurun arasına sürmek için )

Üzeri için yumurta sarısı ( çıpılmış)

Derin yoğurma kabının ortasına ılık suyu boşaltın, mayayı üzerine ekleyin. Maya eryince süt, margarin,tuz ve tozşekeri katın. Unu da ekleyerek hamuru oluşturun.
Hamurun üzerine ıslak bez örtüp, mayalanması için sıcak bir ortamda 1- 1.5 saat kadar bekletin.
Bu sürenin sonunda hamur iki katı kadar kabaracak, hamuru kabından alın gerekiyorsa un serperek elinizle düzgünleştirin.
Merdane yardımıyla hamuru 20*30 büyüklüğünde açın, bir bardak yumuşak margarinin tamamını tüm hamura yayıp, hamuru enine üçe katlayın.
Katladıktan sonra elinizle üzerine bastırıp, hamurun gazını alın. Hamuru strech filme sarıp, buzdolabına kaldırın. Dolapta bir ssat kadar bekletin.
Bu sürenin sonunda hamuru yeniden 20*30 olacak şekilde açın, gene üçe katlayın, gene dolaba koyun. Bu işlemi iki kere daha tekrar edin.
Bu işlemlerin sonunda hamuru 20*50 cm olacak şekilde açın, çapraz kesin, 12 tane üçgen elde edin.




Her üçgeni geniş kısmından başlayarak yuvarlayın, ay şekli verin.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip, üzerlerine elinizle hafif su serpin.Bu şekilde hamurları yarım saat bekleterek kabarmasını sağlayın.
Çırpılmış yumurtanın sarısını hamurlara sürün, önceden ıstılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20- 25 dakika pişirin.
İster sade, ister içine krem peynirle ,ılınınca afiyetle yiyin.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Kruvasanlar cok basarili olmus, vallahi bravo... Ellerine saglik canim.

ab-ı hayat dedi ki...

Ellerine sağlık nefis görünüyor,benim de uzun süredir denemek istediğim bir lezzet.