Kasım 28, 2008

Revani



Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 çay bardağı irmik
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • bir dilim limon
Süslemek için: Fıstık ve hindistan cevizi

Yapılışı:

  1. Önce şerbeti hazırlayın, şerbetin ılık kekin sıcak olması gerekiyor. Şekeri derin bir tencereye alıp, suyu ve limonu koyun. Kaynama noktasına gelince limonu içinden çıkarın, şerbetin soğumaya bırakın.
  2. Keki için, yumurtaları kırın, şekerle iyice çırpın. Sıvıyağ, yoğurt ve irmiği de ekleyin, gene çırpın.
  3. Unu kabartma tozu ile ekleyin, bir sapatula ile karışımı düzeltin.Kare borcamı margarinle yağlayıp, kek hamurunu boşaltın.
  4. 170 derece önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin. Üzerinin tam kızarmasına dikkat edin.
  5. Fırından çıkan kekin üzerine şerbet ibir kepçe ile dökün, yaklaşık bir saat kadar bekleyin, dilimleyin, üzerini süsleyin.

Benim gibi ılık severseniz hemen yiyin, ama bir gece dinlendirince de çok güzel oluyor.






Afiyetler olsun...

Kasım 18, 2008

Mürdüm Erikli Esmer Kek

Malzemeler:

  • 2 iri yumurta
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 3/4 su bardağı esmer şeker
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1.5 su bardağı un
  • bir paket vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 8 tane nürdüm eriği
  • üzeri için: pudra şekeri

Hazırlanışı:

  1. Yağı kaba alın, üzerine esmer şekeri ekleyin, bir iki dakika mikserle çırpın.
  2. Yumurtaları teker teker ekleyin her seferinde yeniden çırpın. Limon kabuğu rendesi ve vanilyayı ekleyin.
  3. Unu kabartma tozu ile ekleyin, mikserin hızını düşürün, düzgün bir hamur elde edene kadar çırpın.
  4. Dikdörtgen fırın kabına margarin sürün, kek hamurunu üzerine boşaltın.
  5. Mürdüm erikleri yıkayıp, kurulayın , ortasından ikiye bölün. Hamurun üzerine eriklerini aralıklarla yerleştirin.
  6. 170 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Fırından çıkınca ılınmasını bekleyin, pudra şekeri ile süsleyin.


Afiyet olsun..

Kasım 13, 2008

Kıymalı ve Peynirli Poğaça

Aynı hamuru çeşitlendirdim, yarısını peynirli yarısını kıymalı yaptım, isterseniz siz patatesli de ekleyin. Zeytinyağı kullandığım için çok gevrek oldu , hazırlanması da kolay.

Malzemeler:

  • 1 fincan zeytinyağı
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • 1 fincan yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • alırı kadar un

İçi için:

  • 200 gr kıyma
  • 200 gr lor peyniri
  • 1 demet maydonoz
  • susam ve çörekotu


Yapılışı:

  1. Derin bir kaseye yumurtaları kırın, bir tanesinin sarısını üzeri için ayırın. Üzerine yoğurdu ekleyin çırpıcı ile karıştırın. Zeytinyağı ve sıvıyağıda ekleyin, tuzunu atıp hepsini iyice karıştırın.
  2. Unu, kabartma tozu ile birlikte azar azar ekleyin, ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin. Hamuru dört eşit parçaya ayırın , oklava ile açın, her hamurdan altı üçgen elde edin.
  3. İç malzeme için kıymayı tavaya alın, yağsız olarak kavurun. Kavrulan kıymaya yarım demet ince kıyılmış maydonozu ekleyin, altını kapatın. Peynirli harç için lor peynirine yarım demet maydonızu ekleyip iyice karıştırın.
  4. Üçgenlerin geniş kısmına harcını koyun, rulo olarak sarın. Yumurta sarılarını sürün, ben kıymalı olanları çörekotu, peynirli olanları susam ile süsledim.
  5. 180 drece fırında yarım saat pişirin.

Afiyet olsun

Kasım 11, 2008

Limonlu ve Haşhaşlı Kurabiye

Limon aromalı ve haşhalı, değişik bir şey denemek istedim, güzel de oldu.

Malzemeler:

  • 200 gr yumuşak margarin
  • yarım su bardağı pudra şekeri
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 tatlı kaşığı haşhaş
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • yarım paket kabartma tozu

Üzeri için:

  • 2 yumurtanın akı
  • irice kıyılmış fındık

Yapılışı:

  1. Yumuşak margarini derin bir kaba alın, üzerine şeker ekleyip mikser ile bir iki dakika çırpın. Vanilya, yumurta sarıları , limon kabuğu da ekleyip mikserleyin.
  2. Unu , haşhaş ve kabartma tozu ile ekleyip düzgün bir hamur elde edene kadar elinizle yoğurun.
  3. Hamuru strech filme sarın, buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
  4. Bu sürenin sonunda hamuru çıkarın, merdane ile hamuru açın, kalıplarla şekillendirin.
  5. Kurabiyeleri önce yumurta akına sonra fındığa bulayın, önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarına kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.

Kasım 10, 2008

Dört Mevsim Pizza

Haftosunu için hazırladığım ve çok beğenerek yediğimiz pizza Eda ve benim için vazgeçilmez bir lezzet. Son zamanlarda yaptığım pizzalarda yeni bir tarif uyguladım ve ne zaman yapsam bu hamur çok iyi sonuç verdi.

Hamuru için malzemeler:

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çimdik tuz
  • 3- 3,5 su bardağı un
Üzeri için:
  • Dilimlenmiş siyah zeytin
  • dilimlenmiş yeşil zeytin
  • 3-4 cerry domates
  • sucuk
  • yeşil biber
  • dil peyniri

Sosu için:

  • 4-5 tane domates
  • 1 kaşık domates salçası
  • 1 kaşık ketçap
  • 1 kaşık sızma zeytinyağı


Hazırlanışı:

  1. Derin bir kaba unu alın, üzerine tuzu ve mayayı serpiştirip iyice karıştırın. Unun ortasından bir havuz açın, ılık suyu ve bir kaşık zeytinyağını boşaltın. Una su ve zeytinyağını yedirerek hamuru oluşturun.
  2. Hamur elinize bulaşmayacak kıvama gelince hamuru tezgaha alıp üzerine bir kaşık un gezdirin, hamur düzgün bir şekil alana kadar yoğurmaya devam edin.
  3. Kalan 1 kaşık zeytinyağını yoğurma kabının içine elinizle sürün, hamuru yeniden kaba alın. Üzerine nemli bir bez örtüp mayalanması için 1-,1,5 saat kadar bekleyin. Bu sürede hamur iki katına kadar çıkacak.
  4. Hamuru kabın içinden çıkarıp, merdane yardımı ile gerekirse un serpiştirerek yuvarlak olarak şekil verin. Pişirme kalıbını yağlayıp, hamuru kalıba göre yayın.
    ( Ben yuvarlak çelik fırın tepsisi kullandım )
  5. Domates sosu için , domatesleri kuşbaşı doğrayıp içine bir kaşık zetyinyağı koyup tavaya alın, ketçap ve salçasını ekleyip, domatesler tamamen yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin.
  6. Dometes sosunu, hamurun tamamını kaplayacak şekilde yayın, malzemeleri serpiştirin. 240 derecede pişirmeye başlayın. Malzemeler diriliğini kaybedince dil peyniri ekleyin, dil peyniri eriyince fırından çıkarın.
  7. Pizzanın ılınması bekleyin, dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun...