Haziran 23, 2008

Meyveli Kek



Yaz meyveleriyle her türlü kombinasyon yapabileceğiniz bir kek, ben şeftali ve çilek kullandım. Aklıma vişne - şeftali ve siyah üzüm- şeftali gibi çeşitlerde geldi. İlerleyen günlerde denerim artık.

Malzemeler:

  • 4 yumurta ( oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı toz şeker ( bardak orta büyüklükte)
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 limonun suyu
  • 1 su bardağı yoğurt
  • yarım limon kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2-2.5 bardak un
  • 1 tane şeftali
  • 10 tane çilek

Yapılışı:

  1. Yumurtaları kırın, şekerle iyice çırpın. Limon suyunu ve rendelenmiş limon kabuklarınıda ekleyip karıştırın.
  2. Yoğurdu ekleyin, homojen bir karışım olana kadar karıştırın.Unu kabartma tozu ile birlikte azar azar ekleyin.
  3. Kalın kıvamlı bir kek hamuru elde edeceksiniz. Yağlayıp unladığınız kek kalıbına malzemenin yarısnı boşaltın, üzerine dilimlenmiş şeftali dilimlerini serpiştirin. (Şeftalileri dilimleyin, çilekleri ortadan bölün.)Kalan kek hamurunu şeftalilerin üzerine yerleştirip, en üste çilekleri sıralayın.
  4. File bademle süsleyip 170 derece fırında 35- 40 dakika pişirin. Ilınınca kalıbından çıkarıp, servis yapın.


Afiyet olsun.

Haziran 21, 2008

Böğürtlenli Dondurma

Edacığım, şimdi SBS sınavında, ter döküyor canım benim, kızıma ve tüm çocuklarımıza başarılar diliyorum. Bu yaşlarda yarış , rekabet ve de stres ile tanıştılar. Umarım iyi bir sonuç alır, bu melek de ona yardım eder. İlk kez bir dondurma yaptım ama çok da sevdim bu işi. Aklımda diğer çeşitler bir bir sıralanmış durumda, yaz meyveleri ile neler neler yapılır. Hayırlısı ,güzel bir renkli bir yaz olur inşallah. Gelelim tarifimize.

Malzemeler:

  • 1 kutu hazır krema
  • 1 su bardağı katı yoğurt
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 su bardağı böğürtlen

Yapılışı:



  1. Kremayı derin bir kaba alıp, pudra şekerini üzerine dökün. Mikserle krema halini alıncaya kadar yaklaşık 5-6 dakika çırpın.
  2. Yoğurdu ve sütü de ilave ederek çıpmaya devam edin. (Böğürtlenler buzlukta olduğu için, daha önce çıkardım ve biraz erimesi için bekledim.
  3. Bu aşamada böğürlenleri karışıma katıp, 5-6 dakika kadar daha mikserle çıpmaya devam edin taki karışım pembe rengi alıncaya kadar.
  4. Hazırlanan karışımı kalıba dökün( ben daha önce aldığım hazır dondurmanın kalıbını saklamıştım, onu kullandım ama bunun yerine çok derin olmayan , buzluğa dayanıklı bir kapta kullanabilirsiniz.
  5. Karışımı derin dondurucuya atıp, hızlı donma seçeneğini seçtim. Yaklaşık bir saat sonra hazır hale gelmişti. ( bu secenek olmayan buzdolabları için 5-6 saat içinde donuyor, onu da denedim.)



Bu dondurmayı bugün sınavda olan tüm çocuklarımıza ve onların her

işine yetişmeye çalışan annelerine hediye ediyorum.





Afiyet olsun.

Haziran 18, 2008

Nescafeli ve Kakaolu Cupcake

Cupcake yapmayı seviyorum, çeşitlendirme imkanı çok fazla. Bir tarifden bile farklı farklı sunumlar yapmak çok kolay.Üstelik klasik tarifler kadar vanilyalı, meyveli, şekerlemeli, çikolatalı ne kadar isterseniz o kadar farklı lezzetler yaratma imkanı var. Bunlar bu aykı cupcake etkinliği için pişirdiklerim. Eminim çok değişik tarifler gelecek, şimdiden kolay gelsin diyorum. Yumurtasız ve içinde sirke kullanılan bir tarif, kulağa biraz ters gelsede tadı hoş oldu, bitter çikolatalıyı sevenlere göre ideal.

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 bardak toz şeker
  • 3 bardak un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 bardak sıcak su
  • 2 çay kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı nescafe
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket çilekli pasta kreması

Yapılışı: Derin bir kaseye nescafeyi alın, üzerine sıcak suyu boşaltın, iyice erimesini sağlayın.
Sıvıyağ , vanilya ve sirkeyi de ekleyip, malzemeyi iyice karıştırın.
Diğer yanda başka bir kasenin içine, şekeri, unu, kabartma tozu ve karbonatı koyup katı malzemeyi harmanlayın.
Unlu karışımı azar azar sıvı karışımla buluşturun.Pürüzsüz bir hamur elde edin.
Muffin kalıbına malzemeden yeterince dökün, önceden ısıtılan 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Cupcakeleriniz pişince fırından çıkarıp, ılınmasını bekleyin.
Süslemek için, Dr Oetker hazır çilekli pasta kremasını tarife göre hazırlayıp, sıkma torbasına aldım. Soğuyan cupcakelerin üzerine şekil vererek sıktım. Bir tanesini fıstıklı, diğerini renkli minik çikolatalar ile süsledim. Papatya şeklinde olanı ise çikolatayı benmari usulde eritip, yağlı kağıt serili bir tepside çiçek şekli vererek buzdolabına koyup dondurdum.

Hepinize afiyet olsun.

Haziran 11, 2008

Enginarlı Pilav

Yeni öğrendiğim bir tarif, denedim ve çok beğendim. Zaten pilavın içine malzeme katmayı çok severim, buda benim gibi sebzeseverler için ideal oldu.

Malzemeler :

  • 2 tane enginar ( temizlenmiş)
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • yarım demet dereotu
  • 2 iri soğan
  • 1,5 bardak su
  • sıvıyağ
  • tuz

Yapılışı:

  1. Ayıklanmış enginarlı küçük küçük doğrayın, suyun içine limonu sıkıp enginarları bu suda bekletin.
  2. Soğanları tavla zarı şeklinde doğrayın. Sıvıyağı tencereye alın, soğanları ekleyip rengi dönene kadar kavurun. Yumuşayan soğanların üzerine enginarları ekleyin, bir kez çevirin, tencerenin ağzını kapatın, ateşi kısın yaklaşık on dakika kadar enginarlar yumuşayacak kadar pişirin( Bu arada sulanıyor,suyunu çekene kadar bekleyin).
  3. Pirinci ve tuzu ekleyip, bir çevirin, suyunu da ekleyin , kısık ateşte pilavınızı pişirin.
  4. Dereotunu incecik kıyın, demlenmiş pilava katıp, karıştırın.




Kısa süren Altınoluk seyahatimde, komşularımın bahçelerine enginar diktiğini ve onların da böyle büyüdüğünü görünce pek sevindim. Siz de benim gibi daha önce dalından enginar görmediyseniz, güzel bir süpriz size , taptaze organik enginarlar.

Afiyet olsun.

Haziran 09, 2008

Zeytin Ezmeli Poğaça

Çay saatleri için , zeytinsever bir lezzet, eldeki malzemelerle pratik bir tarif.Papatya 68 , poğaça etkinliği için bu tarif de benden.

Malzemeler:

  • 3 yumurta ( 1 sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 bardak un ( ben bir bardak tam buğday, kalanı beyaz un kullandım)
  • zeytin ezmesi
  • susam

Yapılışı:

  1. Yumurtaları kırın, zeytinyağını ilave edip karıştırın. Sütü ekleyip, karıştırmaya devam edin.
  2. Unu, tuz ve kabartma tozu ile birlikte azar azar ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edin.Hamru yarım saat dinlendirin.
  3. Hamurdan irice parçalar koparın, yuvarlayarak açın, zeytin ezmesini içine yayın. Bir ucundan diğerine hamuru katlayın, gül şekli vererek hamuru kapatın. (gül börek yapar gibi)
  4. Üzerine yumurta sarısı sürün, susamla süsleyip, 175 derece fırında 40 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Haziran 04, 2008

Çilekli Parfe

Kek tabanı için:

  • 3 çay bardağı un
  • 3 çay bardağı şeker
  • 3 yumurta

İç malzemesi :

  • 1/2 kilo çilek
  • bir su bardağı damla çikolata
  • 1 paket hazır sade pasta kreması
  • 1 bardak soğuk süt

Yapılışı:

  1. Kek tabanı için yumurtaları kırıp, şekerle iyice karıştırın. Unu ekleyip , homojen bir karışım elde edin.
  2. Kelepçeli kalıbı yağlayıp unlayın , malzemeyi boşaltın . 190 derecelik fırında 35-40 dakika kadar pişirin.
  3. Ilınınca kalıptan çıkarıp ikiye bölün.






İkiye böldüğünüz kekin yarısını yeniden kelepçeli kalıbın dibine koyun.
Yıkanmış ve suyu iyice süzülmüş çilekleri ortadan ikiye bölün.İç kısımları dışa gelecek şelilde kelepçeli kalıbın etrafını çilekle döşeyin.
Kremayı tarifine göre sütle hazırlayın, kalan çilekleri ve damla çikolayatı içine döküp iyice karıştırın.
Bu malzemeyi kekin üzerine boşaltın. Parfeyi buzluğa koyun, bir gece donmasını sağlayın.
Servis yapmadan 15 dakika kadar önce dolaptan çıkarın.




Afiyet olsun.

Haziran 02, 2008

Kıymalı Makarna


Haftasonu çok sevdiğim kıymalı makarna pişirdim. Makarnayı hergün yiyebilirim, o kadar severim ama mutlaka bir sos yaparım yanına. Hem yaz da geliyor diyet yemeği sayılır, yanında hiç ekmek yememek kaydıyla .

Yapılışı:

  1. Makarnayı içine bir kaşık zeytinyağı ilave edilmiş kaynar tuzlu kaynar suda ( 1 paket makarnaya 7 bardak su ideal , kesinlikle yapışmıyor) ve mutlaka tencerenin ağzı açık olacak şekilde , ara sıra karıştırarak ,10 dakika kadar haşlayıp, su ile durulamadan süzün.
  2. Zeytinyağını tencereye alıp , haşlanmış makarnayı üzerine dökün, bir çevirin , bir kenarda bekletin.
  3. Kıymayı teflon tavaya alıp, iyice kavurun ( hiç yağ koymayın),kavurulunca biberleri ve en son küçük doğranmış domatesleri ilave edin, bir taşım kaynatın. Domates çok su salarsa , ocağın altını açarak suyunu çektirin.
  4. Pişen makarnayı servis tabağına alın, kıymalı sosu üzerine yerleştirin.
Maydonozları, küçük küçük kıyın , makarna ile buluşturun, servis yapın.
Afiyet olsun.