Mayıs 26, 2008

Çikolatalı Minik Pastalar


Oysa ne güzel hayal etmiştim, çilekli pastayı, marketten tek tek itinayla seçerken çilekleri. Hatta bir gün öncesinden süslemek için beyaz çikolayatı eritip minik papatyalar bile yapmıştım. Büyük bir hevesle işe koyuldum , her zamanki gibi pasta tabanı için keki pişirmeye başladım. Ne oldu da hiç kabarmadı, ben de bir suç yok çünkü en sık yaptığım tarif. Tabi bu duruma oldukça sinir oldum ama ne gelir elden. Kara kara düşünürken, çiklata sosu ile kaplayıp, minik pastalar yapma fikri geldi aklıma!!! ( mecburen) . Neye niyet neye kısmet , çilekli pasta yiyemedim ama çikolata soslu minik pastalardan bolca yedim. Tarifi yazıyorum, olurda sizinki kabarır da kremalı bol çilekli bir pasta yaparsanız, bir dilim isterim...

Malzemeler:

  • 4 yumurta ( oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1.5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı soğuk süt

süslemek için:

  • 1 paket beyaz çikolata
  • 1 paket sütlü çikolata

Yapılışı:

  1. Yumurtaları kırın, şekerle yedi dakika kadar mikser ile çırpın. ( Sanırım ben bir an önce yapmak için az çırptım.) Sütü ekleyip,unu vanilya ile karıştırıp sıvı karışımın üzerine ekleyin ve bu kez spatula ile karıştırın.
  2. Kek kalıbınızı yağlayıp, unlayın 180 derecede 40 dakika kadar pişirin. ( Pişen keki ikiye bölün, krema sürün çilekle süsleyin diyemiyorum, maalesef).
  3. Çikolata sosunu tarife göre hazırlayın, kaynamaya başlayınca içine bir paket çikolatayı da ekleyip, altını kapatın. Pişen kekin ılınmasını bekleyip.Ilınınca 8 üçgen elde edecek şekil de dilimledim, çikolatalı sosa iyice batırıp yağlı kağıt serli tepsiye dizip, buzdolabına kaldırdım. İsterseniz , böyle de servis yapın ama ben kalp kalıplarla da şekil verdim.
  4. Papatyalar için de , beyaz çikolatayı eritip, ortasına renkli şeker koyup, çiçek şekli verdim ve dolaba kaldırıp donmasını bekledim.

Afiyet olsun.


Mayıs 23, 2008

Kakaolu ve Sodalı Kek


Kabartma tozu kullanılmadan oldukça kabaran ve yumuşacık bir kek. Dilerseniz dikdörtgen kek kalıbında da pişirip, üzerini çikolata sosu döküp deneyebilirsiniz, ben iki türlü de pişirdim, ikisi de güzel oldu.

Malzemeler :

  • 4 yumurta ( oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 su bardağı un
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 paket vanilya
  • iki kaşık kakao

Yapılışı:

  1. Yağ ve şekeri krema halini alıncaya kadar mikserle 3-4 dakika çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyip, çırpmaya devan edin.
  2. Sodayı ekleyin, karıştırın. Unu vanilya ile birlikte ekleyin.
  3. Kelepçeli kek kalıbınızı yağlayıp , unlayın malzemenin 3/4 'ünü kalıba dökün.



4. Kalan malzemeyi iki kaşık kakao ile karıştırın ve sade malzemenin üzerine dökün. Çatal ile spiral şekiller verin.
5. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirin.
6. Pişen keki ılınınca kalıptan çıkarıp, servis
yapın.








Afiyet olsun.

Mayıs 22, 2008

Fransız Ekmeği ve Bir Dilimde Üç Lezzet


Ekmeğimi evde yapma macerama devam ediyorum ve çok memnunum. Her hafta yeni bir tarif deniyorum , bu da Fransız Ekmeği, diğer tariflere göre daha uzun zamanda mayalanıyor ve çok kabarıyor. Bir dilimi, normal ekmeğin iki dilimine eşit denilebilir. Malzemeler ve tarif, kendi orjinal kitabından Sinbonun , aynen aktarıyorum. Bardak ve kaşık ölçüleri makinanın içinden çıkıyor.

Malzemeler: (700 gr ekmek için)

1+1/8 bardak ılık su
1 büyük kaşık zeytinyağı
1 bardak tam buğday unu
2 bardak un
1 büyük kaşık tozşeker
1 küçük kaşık tuz
1 küçük kaşık toz maya

Orjinal malzeme listesi bu, ben keten tohumu, haşhaş ve yulaf ilave ederek de farklı çeşitleri yaptım.





  1. Ekmek yapma makinalarında en iyi sonucu almak için sıvı malzemeye mayayı bulaştırmamak gerekiyor. Su ve zeytinyağını kalıba aldıktan sonra, üzerine unları sonra şeker, tuz ve en son mayayı katın.

  2. Fransız Ekmeği programını , somon boyutu ve kabuk rengini seçin , başlatın, yaklaşık 4 saat sonra ekmeğiniz hazır.

  3. Ek malzemeleri , mayalanma süresi sonunda çalan bip sesini duyunca ekleyebilirsiniz.

  4. Dilim oldukça büyük olunca ben de bir tanesine Kazdağlarının dağ çileği reçelini, diğerine krem peynir üzerine pul biber ve nane, sonuncuya da zeytin ezmezi sürdüm.

Afiyet olsun .

Mayıs 21, 2008

Sebzeli Krep

Eda'nın favori üç yemeği var, en başta lazanya sonra makarna sonra krep. Benim gibi iştahsız bir çocuğu olanlar bilir, döner dolaşır bu yemekler her hafta pişer bizde. Aslında her türlü sebzenin piştiği ve yendiği bir mutfakta başka tadların zevkine alıştıramadım kızımı ama inanıyorum ki ilerde o da her türlü yemeği pişirecek ve yiyecek, mutfakta benim yanımda ne görse onda yer edecek ve bunu uygulayacak. Haftasonu krep hazırladım, tabi mantarlısı bana sadesi Eda' ya olmak üzere. Çok sık yaptığım tarifi sizlerle paylaşıyorum.



Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • yarım su bardağı süt
  • yarım su bardağı su
  • 1 kaşık tuz
  • 1 paket mantar
  • 3 dal taze soğan
  • renkli biberler
  • 1 küçük soğan

Daha fazla krep için malzemeyi iki katına çıkarabilirsiniz.



Yapılışı:
  1. Yumurtaları derince bir kaseye kırıp, unu ekleyin çırpıcı ile iyice çırpın.
  2. Başka bir kasede sütü, suyu ve tuzu karıştırın, bu karışımı azar azar unlu karışıma ekleyin, pürüzsüz bir karışım elde edin.
  3. Krep tavasını ısıtıp, az yağlayın, karışımdan bir kepçe dökün, tümünün tavaya yayılmasını sağlayın.
  4. Her iki yüzeyi iki dakika kadar kısık ateşte pişirerek, tabağa alın.
  5. Mantarları iyice yıkayıp, kağıt havlu ile kurulayın. Biberleri, soğan ve taze soğanı küçük doğrayın.
  6. Teflon tavaya az zeytinyağı koyup, dilimlediğiniz mantarları ilave edin. Mantarlar suyunu çekince biberleri, taze soğanı ve kuru soğanı da ekleyip, iyice soteleyin.
  7. Pişen kreplerin arasına malzemeyi koyup, katlayın, soğumadan servis yapın.

Afiyet olsun.


Mayıs 12, 2008

Sosisli Ekmekçik

Sosisi eskiden çok sık kullanmama rağmen şimdilerde sadece Eda için değişik bir şey yapmak istediğimde alıyorum. Aslında annemin hamburger ekmeklerine hazırlayıp fırınladığı ekmeklerden yapmak için almıştım ama gene gezinirken farklı birşey görünce denemeye karar verdim. Yabancı bir sitede gördüğüm bu şekili ilk kez denedim, hamuru benim klasik sandviç hamuru.Çocuklarınız için deneyin derim, farklı görüntüsü ile Eda çok beğendi.

Hamur için malzemeler:

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı süt tozu
  • 5 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yumurta
  • 5 bardak un ( ben 3 bardak beyaz, 2 bardak tam buğday unu kullandım.)
  • 1 paket uzun sosis
  • ketçap ve mayonez
  • 1 yumurta sarısı

Yapılışı:

  1. Derince bir kaba mayayı döküp, üzerine su ilave edin, 10 dakika kadar kabarmasını bekleyin.Kabaran mayanın üzerine sıvıyağı, tuzu, toz şeker, yumurta ve süt tozunu ekleyip karıştırın.
  2. Unu bardak bardak ekleyip, hamuru oluşturun. Hamurun kabarması için 1 saat kadar dinlendirin.
  3. Bu sürenin sonunda iki katına çıkan hamurdan istenilen büyüklükte bezeler oluşturun. Bezeleri dikdörtgen şeklinde açın, kenarına sosisi koyup kapatın. İnce uzun poğaça şekli elde edeceksiniz. ( Ben 6 tane olacak şelilde yaptım)
  4. Hamurun kalın tarafından ( üst üste gelmemiş kısmı) ,diğer tarafa doğru bıçakla çentikler açın, bu kısımları karşılıklı kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp, hamuru 20 dakika kadar daha bekletin. Bu sürenin sonunda önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.

Ilınınca servis tabağına alıp, ister sade ister ketçap ve mayonezle süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun.

Mayıs 09, 2008

Domatesli Dilimler


Hem domatesli, hem sağlıklı hem de diet için uygun, yani mükemmel üçlü diyebilirim. Domates benim için vazgeçilmez, özellikle yazın Altınoluk' ta pişirerek hazırladığım konserve şeklinde cam kavonozlarda sakladığım domatesleri, kış boyunca gönül rahatlığıyla kullanıyorum. Yemeklerime ve hamur işlerime bolca katıyorum, hem domatezsiz kalmamış hem de yaz tadında yemiş oluyorum ,bu da en sık yaptığım iki çeşitten biri. Aslında İtalyanların da Bruschetta dedikleri türe benziyor ama onlar mozzeralla, fesleğen ve sarmısak ile hazırlıyorlar. Bu da benim tarzım



Malzemeler:
Dilediğiniz türde dilimlenmiş ekmek( ben hafta içi sandviç ekmeği yapmıştım, onu kullandım)
Domates
Dil peyniri
Zeytinyağı
Nane

Yapılışı:

  1. Benim gibi hazır domatesleriniz yoksa, kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük doğrayığ, teflonda yağ koymadan 3-4 dakika kadar pişirin.
  2. Ekmekleri dilimleyin, üzerine zeytinyağı sürüp, domatesleri yerleştirin.
  3. Dil peynirini koyup, üzerine nane serpin.
  4. 180 derece fırında ızgara konumunda peynir eriyinceye kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.

Afiyet olsun

Emirgan

Dün annem, ben ve Ela Emirgan' daydık. Bir boğaz havası alalım ve laleleri görelim dedik ama lalelerin yerine sadece dallarıyla karşılaşınca oldukça bozuldum. Rengarenk laleleri görüntülemeyi hayal etmiştim, hangi arada açtılar hangi arada soldular. İstanbul' un anlam veremediğim koşuşturmasında lale mevsimini kaçırmışım. Emirgan Korusunu dolaşırken içinde belediyenin serası ile karşılaşınca pek sevindim, en azından başka çiçekler gördüm. Benim için teselli oldu, çeşit çeşit sıralanmışlar ve sahiplerini bekliyorlar.











Mayıs 06, 2008

Çilekli ve Fındıklı Tartölet


Haftasonu ne zamandır denemek istediğim bu tarifi uyguladım, tadı kadar görüntesi de şık oldu. O kadar güzel bir renk uyumu ortaya çıktı ki çeke çeke bitiremedim. Hazırlanması kısa zaman alıyor, süslemesi de çok zevkli. Ben kivi, çilek, muz ve fındıktan yararlandım. Benim gibi meyve yerken kuruyemiş de yanında illa olsun derseniz tam size göre. Her mevsim meyveleriyle çok farklı sunumlar olur tabi, şimdiden şeftali ve üzümlüsünü hayal etmeye başladım, hele karadutlusu sanırım müthiş olur. Eğer Eğin' e gidersem dalından koparıp bol bol süsleyebilirim.
Tart hamuru orjinal tarifi Cafe Fernando Cenk'ten. İlk defa denememe rağmen hamuru çok güzel oldu, bundan sonra yaptığım tartlar için sanırım hep bunu kullanacağim. Bu tarifi bana kazandırdığı için bir teşekkür Cenk' e.


Malzemeleri ben uyguladığım şekliyle yazıyorum.

  • 1+1/4 su bardağı un
  • yarım su bardağı pudra şekeri
  • yarım paket kakao
  • bir çimdik tuz
  • 125 gr yumuşak bitkisel margarin
  • 1 yumurta sarısı

Kreması için:1 paket hazır tart kreması( Dr Oetker)

  • süslemek için fındık, çilek, kivi ve muz

  1. Yaplışı:
  2. 1. Mutfak robotuna un,kakao , şeker ve tuzu koyup karıştırın. Margarini küçük parçalar halinde ilave edip, bezelye büyüklüğüne geinceye kadar karıştırın.
  3. 2. Yumurta sarısını da ekleyip karıştırmaya devam edin. Hamuru robattan çıkarıp, strech film üzerine alın, yuvarlayıp, buzdolabına kaldırın.
  4. 3. Yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında bekletin.
  5. 4. Buzdolabından alın,tart kalıplarına hamuru yayın, ortalarına aliminyum folya ve üzerine nohut koyarak , önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Nohutları alıp 10 dakika daha pişmesini bekleyin.
  6. Kremayı tarife göre hazırlayın,bu arada ılınmış olan tartları kalıptan çıkarın.
  7. Kremayı tartın çukur kısmına doldurun. Fındıkları irice kırıp, tartın kenarına serpiştirin. Meyveler ile süsleyip servis edin.

Bu malzeme ile 6 tane tart oluyor. Daha kısa ve yayvan olan kalıplarla sanırım 10 tane çıkar, benimkiler biraz derin olanlardan. Ben bir tane fındıklı kendime , bir tane sade Eda' ya (Eda tam bir fındıksevmez !!! anlaması güç ama böyle) hazırladıklarımı görüntüledim.

Afiyet olsun.





Mayıs 05, 2008

Hıdırellez





Nisan bitti, mayısın 5 oldu, günler hızlı mı geçiyor ? Bir de havalar bahar havasına gelse, bu arada değişik tarifler denedim, bu hafta yayınlayacağım inşallah. Bir koşturmadır gidiyor , boş kalmasın sayfalar baharın rengarenk güzelliği yansıtsın istedim. Hıdırellezde geldi, gül ağaçlarının dibine adak bağlama zamanı, güzel dileklerin kabul olması temennisiyle , sizleri tabiatın en güzel hediyeleri ile başbaşa bırakıyorum.