Nisan 25, 2008

Zeytinyağlı Enginar


Şimdi tam zamanı bence, kılçıklanmadan bol bol yemeli karaciğer dostu enginarı. Bu ay pilavını da pişirdim, baklalısını da ama görüntüleyemeden çabucak bitiverdi , ilk fırsatta gene yapacağım.Bu da en sık yaptığım garnitürlü olanı.

Malzemeler:

  • 4 tane enginar
  • 2 dal taze soğan
  • 1 paket garnitür konserve
  • 1 tane limon
  • 1 çay bardağına yakın zeytinyağı
  • tuz
  • 2 tane kesme şeker

Yapılışı:

  1. Temizlenmiş enginarları limonlu suda bekletelim. Tencerenize zeytinyağını koyup, dibine enginarları dizin, çanak kısımlarına limon suyunu gezdirin.
  2. Garnitirü bol suda yıkayın, taze soğanları ufak ufak doğrayın. Enginarların çukur bölümüne taze soğanları serpiştirin, bezelye, havuç ve patatesli garnitür ile çanakların içini doldurun.
  3. Tuzunu , kesmeşekerini ve bir çay bardağı suyu da ekleyip kısık ateşte pişirin, suyunu çekerse ilave edin. Dilerseniz dereotu ile süsleyip servis yapın.



Afiyet olsun.

Nisan 21, 2008

Frambuazlı Brownie



Bu karma bir tarif oldu aslında. Ne zamandır Cafe Fernando'nun tarifini denemek istiyordum. Benim brownie pişirdiğim kalıbım biraz küçük, genelde uyguladığım bir tarif vardı aslında ama bu kalıpta çok kalın oluyor, ben de kalın olanını çok sevmiyorum. Daha büyük kalıpta denesem bu sefer de ince oluyor. Bu nedenle yabancı siteleri gezerken Hersheys.com da Best Brownie isimli bir tarifi yakalayınca , bu tam benim kalıba uyar diye düşündüm. Kek bölümü için bu tarifi kullandım, memnun da kaldım. Üzerini için çikolata kaplaması fikrini de Cenk' den aldım, gerçekten yoğun çikolata tadıyla bu tarifi çok sevdim. Bir değişiklik olsun diye , çikolataya frambuaz da kattım, denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler :

  • 1/2 cup sıvıyağı ( 1 cup yaklaşık 1 su bardağı )
  • 1 cup şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 2 yumurta
  • 1/2 cup un
  • 1 paket kakao
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 cup fındık kırığı
  • 1 paket bitter çikolata
  • 1 paket sütlü çikolata
  • 200 gr frambuaz



Yapılışı:

  1. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Yağ , şeker ve vanilyayı bir kaba alıp karıştırın, üzerine yumurtaları kırıp çırpıcı ile iyice karıştırın.
  2. Un, kakao , tuz ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp, bunu yumurtalı karışımın içine azar azar ekleyip, pürüzsüz olana kadar karıştırın. Karışım düzgünleştiğinde fındık kırıklarını ileve edin.
  3. Kalıbı yağlayıp, malzemeyi boşaltın, 25 dakika kadar pişirin. Pişince dışarı alıp ılınmasını bekleyin.
  4. Çikolataları benmari usulü eritmek için kaba alın, tüm çikolatına erimeden frambuazları içine katın, sıcaklıkla frambuazlar dağılıp, çikolatanın içine yayılacak.
  5. Ilık kekin üzerini frambuazlı çikolata ile kaplayıp servis edin.

Afiyet olsun.


Ayva Çiçek Açmış


Ayva çiçek açmış , yaz mı gelecek ??? galiba gene baharı anlamadan gelecek yaz, baharı sadece çiçekleriyle yaşıyoruz İstanbul 'da. Haftasonu sıcaklık aniden o kadar yükseldi ki hemen yazlıkları çıkardım, hırkaları , kaşkolları birer birer kaldırdım, kendimi de dışarlara attım . Bu güzel çiçeklere bakarken , ne ağacı bu diye incelemelerde bulunurken, ayva olduğunu öğrendim. Ayvanın bu kadar güzel çiçekleri olduğunu bilmezdim, pembe pembe bakıyorlar. Ayva çok çiçeklenirse kış da ağır olur deselerde bu güzel çiçekler bana huzur verdi, gerçekten çok güzeller.








Nisan 11, 2008

Taze Patates Tandır


Taze patatesi severim, salatası, yemeği, fırınlanmış hali hepsi de çok güzel oluyor. Bu da kuzu etiyle tandır şeklinde hazırlanmış olanı.

Malzemeler:

  • 1 kilo taze patates
  • 1/2 kilo kuzu eti
  • arpacık soğanı
  • nane
  • pulbiber

Hazırlanması:

  1. Taze patateslerin kabuklarını iyice temizledikten sonra, sirkeli suda on dakika kadar bekletin.
  2. Kuzu etini, patateslerle birlikte düdüklü tencerede haşlayın. ( patatesler diri kalacak şekilde , benim tenceremde 10 dakika yeterli oldu )
  3. Fırın kabını yağlayın, ortasına haşlanmış etleri , onun etrafına etrafına patatesleri ve arpacık soğanları yerleştirin.
  4. Üzerine tuz, pul biber ve nane serpiştirin. Fırın kabınızı aliminyum folya ile kaplayıp, önceden ısıtılmış 220 derece fırında yarım saat kadar pişirin. Nar gibi kızaracak, patatelerin kabukları da soyulmadığı için çıtır çıtır olacak.

Afiyet olsun.

Elmalı Tart


Tarif Lezzet dergisinin 2002 mart sayısından, evde elma miktarı artınca , elmaları değerlendirmek için bir yol araken bu tarifi buldum, hem biraz daha bir tatlı hafif olması nedeniyle elmalı bir tart yaptım. Malzemelerde kendime göre değişiklikler yaptım herzaman olduğu gibi.

Malzemeler:



  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 4 çorba kaşığı pudra şekeri
  • yarım su bardağı fındık(iyice çekilmiş)
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

Kreması için:1 paket vanilyalı puding

Üzeri için:

  • 4 tane elma
  • 5-6 tane kuru kayısı
  • tarçın

Hazırlanması:

  1. Sıvıyağı bir kaba alın, pudra şekerini üzerine koyup , çırpıcı ile karıştırın. Fındığı ve yumurtayı en son kabartma tozu ile birlikte unu ekleyin.

  2. Tart kalıbını yağlayıp, hamuru yayın ve çatal ile bir kaç yerinden delin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.

  3. Tartı fırına verirken, pudingi tarife göre hazırlayın. Elmaları ince ince dilimleyin, kuru kayısıları tavla zarı biçiminde doğrayın.

  4. Pişen tartın üzerine vanilyalı pudingi yayın, soğuması için 10-15 dakika kadar bekleyin.

  5. Bu sürenin sonunda dilimlenmiş elmaları düzgünce pudingin üzerine yerleştirip, kuru kayısıları serpiştirin, arzunuza göre tarçını üzerine serpin.

  6. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üst ızgara açık olacak şekilde 10 dakika kadar pişirin. Soğuyunca dilimleyip servis yapın.




Afiyet olsun.











Nisan 09, 2008

Şanfıstıklı Minik Kek

Tatlı imdadınıza çabuk çözüm, hazırlanıp servis edilemesi yarım saati geçmeyen hızlı bir seçenek, pudra şekeri ve çilekle hoş bir sunum oldu.

Malzemeler:

  • 20 tane fıstık (kabukları ayıklanmış, tuzsuz)
  • 2 yumurta
  • 2 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 kaşık süt
  • 1 küçük portakal
  • pudra şekeri

Hazırlanması:

  1. Yumurtaların sarısı ile beyazını ayırın, sarılarını üç dakika kadar şekerle çırpın.
  2. Portakalın suyunu sıkın, kabuklarını rondodan geçirin.
  3. Şekerli karışıma portakal suyu, portakal kabuğu rendesi, süt, un ve şanfıstıklarını ekleyip, pürüzsüz olana değin karıştırın.
  4. Yumurta aklarını başka bir kapta mikserle kabartın, ve diğer karışımın içine spatula ile ekleyin.
  5. Mini kek kalıplarını yağlayıp, karışımı paylaştırın. 180 derece fırında 15 dakika kadarpişirin, ılınınca kaptan çıkarıp, pudra şekeri ile süsleyip servis edin.


Afiyet olsun.

Nisan 03, 2008

Frambuazlı Pasta


Artık rejime başlamanın zamanı geldi tatlı tuzlu derken ipin ucu kaçtı , bir süre tatlıyı yasakladım kendime de bakalım kaç gün sürecek. Bu pastayı kızım için yaptım, ona bu yıl doğumgünü yapamadık, yıl benim için beklenmedik şekilde başladı, ama söz vermiştim, sözümü tuttum. Eda'nın favori rengi pembe olduğundan bu renge ulaşmak için en uygun frambuaz geldi bana. Çektiğim resimlerde tam anlaşılmasa da tam şeker pembesi oldu. Eda'nın geçikmiş doğumgünü pastası için malzelemeler :

Pastanın keki için:

  • 4 yumurta
  • 3 kahve fincanı toz şeker
  • 3 kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu

Ayrıca :

  • 1 paket dondurulmuş frambuaz ( yarım paketini kullandım)
  • 1 paket krem şanti
  • 1 paket vanilyalı pasta kreması
  • 1 çay bardağı kadar damla çikolata
  • 1 paket bitter çikolata
  • süsleme şekerleri

Yapılışı:



  1. Kek için fırınınızı önceden ısıtın, 170 derece uygun. Derince bir kaba yumurtaları kırın, mikserle yüksek devirde iyice çırpın, şekeri ilave edin biraz daha şeker ve yumurtaları birlikte çırpın.

  2. Unu kabartma tozu ile ekleyin krema kıvamına gelinceye kadar düşük hızda mikserlemeye devam edin. Bu annemin klasik olarak yaptığı pandispanya kek tarifi.

  3. Kelepçeli kek kalıbını yağlayıp, unlayın malzemeyi dökün, yarım saat kadar pişirin. Pişen kek ılınınca kalıptan çıkarın, ortasından ikiye bölün.

  4. Krem şantiyi tarife göre hazırlayın, kekin yarısı krem şanti ile kaplayın, üzerine 25-30 tane frambuazı serpiştirin, kalan boşluklara damla çikolata dökün, kalan kremşantiyi yeniden üzerini kapatacak şekilde keke yayın. Kekin diğer parçasını da bunun üzerine kapatın.

  5. Pasta kremasını tarife göre hazırlayın, içine bol miktarda frambuaz katarak rengi pembe olana kadar çırpıcı ile çırpın. Pembe kremayı kekin tamamını kaplayacak şelikde yayın.

  6. Pastanızı buzdolabına kaldırın, bitter çikolatayı benmari usulu eritin. Yağlı kağıt üzerine erittiğiniz çikolayatayı iki dikdörtgen olacak şeklinde yayın, buzdolabına kaldırıp bir gece donmasını bekleyin.

  7. Ertesi gün katılaşan çikolatayı istediğiniz şekilde elinizle kırın, bir gece dolapta beklettiğiniz dondurmayı çikolata ve dekor şekeri ile süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.